Om

På anrika Elsa Anderssons konditori mitt i Norberg kan du än idag avnjuta bakverk på Elsas gamla recept. Här bakas allt i det egna bageriet, med de bästa råvarorna och ingredienserna. Välj mellan tårtor, bakelser, gobitar, smörgåsar och lättare rätter. Sortimentet varierar efter säsong.

Elsa Andersons Konditori har tilldelats diplom från Gastronomiska Akademin, med motiveringen: ”För vidmakthållande med stor charm av svensk konditoritradition.” (1998)

 

Historia

Elsa Anderson föddes den 2 augusti 1884 på en lantgård i Gubbetorp belägen i Hagebyhöga Församling utanför Vadstena. Som ung sökte hon sig till en släkting som hade konditori i Örebro och där fick hon arbete och utbildade sig till konditor. Elsas föräldrar besökte ibland goda vänner i Norberg och när hon en gång följde med, så mötte hon sin blivande make handlaren Emil Bergvall. Läs mer

Elsa flyttade så småningom till Norberg och arbetade ett tag som husmor på dåvarande lasarettet, men ville naturligtvis utöva sitt egentliga yrke som konditor. Elsa och Emil hittade en lämplig lokal vid norra delen av torget och hon döpte konditoriet i sitt flicknamn.

Huset på fastigheten blev på mitten av 1800 talet hitflyttat (!) till nuvarande plats från Salbohed i Västerfärnebo socken, där det hade tjänstgjort som ”kaptensboställe” sedan 1700 talet. Det flyttades hit av handlaren och gästgivaren H.J. Byhlin som hade affär i ett numera rivet hus, beläget vid gamla marknadstorget väster. Under en senare ägare, F.O. Lethenström, var det ett gästgiveri med sk. skjutsstationsskyldigheter. På 1880 talet gjordes en tillbyggnad där våra tillverkningslokaler nu ligger. Övervåningen bestod då av ett enda stort rum som användes för fester och dylikt.

Tyvärr blev gruvnäringen mindre och mindre lönsam och de sista gruvorna stängdes på -70talet. Liksom på alla andra orter, så drogs även riksvägen utanför tätorten Norberg, vilket kanske direkt halverade kundunderlaget för konditoriet.

Vändningen kom sig av ett nyvaknat intresse från människor för det gamla och genuina. Ett rivningsfrosseri frodades ju på många orter under -50 och -60 talet. Torg präglade av människors behov under århundraden var plötsligt helt borta. Allt ”gammalt och krokigt” skulle ersättas med fyrkantiga lådor i funkisstil. Elsa Andersons Konditori blev dock intakt, trots välmenta råd från auktoriteter i byn om att”riva det gamla rasket och bygga ett nytt modernt”. Elsas son Gunnar Bergvall och hans hustru Eva som drev rörelsen från Elsa Andersons död den 4 febr 1937 till början på 1980talet, hade för den tiden en ovanlig känsla för det genuina och de lyckades bevara hela verksamheten och miljön intakt.

Konditoriet utsattes för en anlagd mordbrand den 21 augusti 2015 och brann ned till grunden. Efter många och långa diskussioner med försäkringsbolaget om en rimlig ersättning och budget för bygget kunde återuppbyggnaden av Nya Elsas äntligen starta den 2 september 2016.

Plats

Fagerstavägen 1, 738 32 Norberg, Sweden

Kategorier